Itálie prodala tříleté bondy, zájem o delší splatnosti byl slabý

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 14. listopadu (ČTK) - Itálie v aukci prodala státní dluhopisy se splatností tři roky, které se jí podařilo umístit dokonce s nejnižším výnosem za poslední dva roky. Poprvé od loňského května ale země nabídla i dluhopisy s nejdelší splatností 15 a 30 let, zájem o tyto papíry ale silně zaostal za očekáváním.

Vláda prodala tříleté dluhopisy v objemu 3,5 miliardy eur (asi 89,2 miliardy Kč), které mají průměrný roční výnos 2,64 procenta. V předchozí srovnatelné aukci, která se konala asi před měsícem, průměrný výnos dosáhl 2,86 procenta. Země tak umístila celý plánovaný objem.

Odlišný postoj ale mají investoři k papírům s mnohem delší splatností. U dluhopisů se splatností 30 let průměrný výnos činil podle agentury AP jen 5,33 procenta a prodaly se papíry za 682.500 eur (zhruba 17,4 milionu Kč). Strop byl přitom stanoven na 1,5 miliardy eur.

Neslavně skončil i prodej státních dluhopisů se splatností 15 let, kterých se při průměrném výnosu 4,81 procenta prodalo jen za 816.000 eur (asi 20,8 milionu Kč). Maximální objem byl stanoven rovněž na 1,5 miliardy eur.

Itálie prodávala i dluhopisy s dalšími splatnostmi, včetně 11 a 17 let, které už pravidelně nevydává. Výnosy dluhopisů jsou nyní obecně nižší, než byly do začátku září, kdy Evropská centrální banka (ECB) oznámila nový program OMT (Outright Monetary Transactions) s cílem pomoci členským zemím eurozóny snížit náklady na obsluhu dluhu.

Letošní plán prodeje dluhopisů má Itálie po dnešku splněn na 95 procent. Celkem chce emitovat státní dluhopisy za 465 miliard eur (asi 11,9 bilionu Kč). Dluh Itálie dosahuje masivní dva biliony eur (asi 51 bilionů Kč), což Itálii činí jednu z nejzadluženějších zemí vyspělého světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK