Euro posílilo vůči dolaru, japonský jen prudce klesl

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Euro dnes mírně posílilo vůči dolaru po předchozích pěti poklesech za sebou. Japonský jen naopak prudce oslabil kvůli očekávání předčasných voleb v Japonsku.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,3 procenta na 1,2741 USD. Euro těžilo ze známek toho, že Německo by rádo vidělo vyřešení dluhové krize v Řecku. Německo údajně navrhuje zkombinovat tři tranše záchranného úvěru pro Řecko a poslat do Atén najednou přes 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu Kč).

"Vidíme určité nákupy eura poté, co Německo navrhlo poskytnout Řecku jednu velkou tranši. Je tu však stále mnoho nejistoty, takže si nejsem jistý, jestli si euro zisky udrží," uvedl analytik Brian Kim ze společnosti RBS Securities.

Vůči japonskému jenu dnes euro posílilo o 1,5 procenta na 102,29 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 1,2 procenta na 80,28 JPY. Japonský premiér Jošihiko Noda dnes prohlásil, že je připraven rozpustit v pátek dolní komoru parlamentu a vypsat předčasné volby, pokud hlavní opoziční strana schválí klíčové reformy. Opozice naznačila, že návrh přijme.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK