IIF: Řecko by mělo reformovat pomaleji, odpisy by asi neprošly

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. listopadu (ČTK) - Řecko potřebuje na fiskální reformy a snížení rozpočtového deficitu víc času, pokud se má ze současné dluhové krize dostat. Řekl to šéf Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara. Naopak odpisy státního dluhu, k nimž by tentokrát přistoupili i státní věřitelé, by podle něj asi nebyly politicky průchodné. Na škodu by ale nebyly příznivější podmínky čerpání finanční pomoci.

"Evropa a Řecko musejí nastoupit jinou cestu, aby našly větší rovnováhu mezi úsporami a růstem. Evropa potřebuje to stejné," řekl Dallara bankéřům v Aténách. Tam dnes zakončil dvoudenní návštěvu.

Ústav pro mezinárodní finance sehrál úlohu koordinátora během rozhovorů o restrukturalizaci řeckého dluhu. Výsledkem rozhovorů byl letos v březnu vznik iniciativy PSI, což je anglická zkratka pro angažovanost soukromého sektoru. Ten přistoupil na odpis více než poloviny řeckého dluhu, a pomohl tak zemi splnit podmínky pro čerpání další mezinárodní pomoci.

K soukromým věřitelům Řecka patří banky, pojišťovny a další soukromé organizace. Tito věřitelé dohromady drželi řecký dluh za 206 miliard eur (asi 5,3 bilionu Kč). Nakonec přistoupili na to, že odepíšou 53,5 procenta nominální hodnoty dluhopisů. IIF je lobbistickou organizací, která hájí zájmy bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK