Ceny ropy stouply kvůli napětí na Blízkém východě

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply o více než procento po předchozích dvou poklesech za sebou. Vzhůru je tlačí obavy investorů z narušení dodávek suroviny z Blízkého východu.

Severomořská ropa Brent ve večerních hodinách zdražila o 1,65 dolaru na 109,91 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 1,05 dolaru na 86,43 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Při izraelském náletu v Gaze byl dnes zabit velitel ozbrojeného křídla radikálního hnutí Hamas Ahmad Džabarí. Izraelská armáda označila akci proti veliteli Hamasu za začátek operace proti radikálům v Gaze. Hamas pohrozil Izraeli tvrdou odplatou.

"Na Blízkém východě jsou nyní tikající bomby. Izraelský útok v Gaze vrátil napětí v regionu do centra pozornosti ropného trhu," uvedl analytik Todd Gross ze společnosti Hudson Capital Group.

Nárůst cen ropy nicméně omezily obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky Spojených států a dluhové krize v eurozóně. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,91 108,26 New York - Nymex WTI prosinec 86,43 85,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK