Akcie v USA klesají, v centru pozornosti je fiskální politika

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, brzy jej ale smazaly a celé dopoledne jen prohlubovaly ztráty. Investoři si znovu všímají fiskální politiky ve Spojených státech a v Evropě a možných dopadů na ekonomiku. Prudce vzhůru se vydaly akcie firem Cisco Systems nebo Facebook, nepříznivou náladu na trzích ale změnit nedokázaly.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.677 bodů, a proti předchozímu závěru tak vykazoval pokles o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,5 procenta na 1367 bodů, index Nasdaq Composite odepisoval 0,3 procenta na 2875 bodů.

Společnost Cisco Systems v úterý zveřejnila výsledky hospodaření, které byly lepší, než se čekalo. Firma sice na další čtvrtletí nastínila pomalejší růst, její akcie ale přesto dnes vykazovaly nárůst až o deset procent. Pomohly tak mírnit celkový pokles trhu Nasdaq. Za poslední dva měsíce ale technologie jako celek odepsaly už skoro deset procent, protože výsledky dalších zástupců odvětví, například společnosti Google, už příliš dobré nebyly.

Index S&P 500 jen za pět obchodních dnů odepsal 3,8 procenta, v úterý dokonce už počtvrté v řadě uzavřel pod 200denním klouzavým průměrem. Ten je z hlediska technické analýzy klíčový a může odstartovat i další propad cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK