Fitch zlepšila výhled ratingu Irska, oceňuje fiskální konsolidaci

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila výhled ratingu Irska z negativního na stabilní. Agentura oceňuje postup fiskální konsolidace, jehož Dublin zatím dosáhl, vliv má i hospodářské oživení země. Hlavní rating nicméně agentura prozatím nechává na stupni BBB plus.

"Agentura Fitch soudí, že rizika, která obklopují cestu konsolidace, se snížila a jsou vyrovnanější," píše se ve sdělení agentury. Rozhodnutí zlepšit výhled ratingu částečně odráží i lepší možnosti financování, které teď Irsko má.

Irsko se v roce 2010 stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc. Ze všech tří zemí eurozóny, které dosud o pomoc požádali, věřitelé nejlépe hodnotí právě Irsko. Boduje ale i Portugalsko, které během své návštěvy Lisabonu tento týden chválila německá kancléřka Angela Merkelová.

Nejproblematičtější tak zůstává situace v Řecku. Věřitelé koncem června zastavili čerpání pomoci a požadují, aby Atény dohnaly plnění podmínek, k nimž se výměnou za pomoc zavázaly. V pátek má Řecko splatit pět miliard eur, které se teď snaží dát dohromady. Další peníze bude potřebovat ještě do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK