Španělsku zatím nehrozí rozpočtové sankce od EU

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. listopadu (ČTK) - Španělsko se prozatím nemusí obávat rozpočtových sankcí ze strany Evropské unie. Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn dnes uvedl, že španělská vláda podnikla potřebné kroky ke zlepšení stavu rozpočtu v letošním i příštím roce.

"Jsou tu pokroky, ačkoli podmínky, se kterými se mnozí Španělé potýkají, zůstávají velmi obtížné," uvedl Rehn. "Situaci znovu přezkoumáme v únoru," dodal.

Ministři financí eurozóny v červenci poskytli Španělsku o rok více času na to, aby snížilo rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Původně měla země tento cíl splnit už příští rok, teď má čas do roku 2014. Španělsko by však mohlo čelit sankcím, pokud by ignorovalo kroky doporučené ke snížení rozpočtového deficitu.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí podle předběžných údajů statistického úřadu snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou.

Španělsko se nachází již ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK