Maďarská OTP zvýšila zisk o 21 procent, překonala tak odhady

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. listopadu (ČTK) - Maďarská banka OTP hospodařila ve třetím čtvrtletí s konsolidovaným čistým ziskem 42,5 miliardy forintů (asi 3,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 21 procent. Překonala tak odhady analytiků a uvedla, že tempo růstu špatných úvěrů bylo nejnižší od začátku finanční krize v roce 2008. OTP je největší bankou v Maďarsku a největším nezávislým úvěrovým ústavem ve střední Evropě.

Čtvrtletní zisk OTP je zhruba sedm procent nad průměrným odhadem analytiků v anketě ekonomického portálu portfolio.hu. Banka zvýšila příjmy z úroků i poplatků.

Zisk za prvních devět měsíců roku ale meziročně o šest procent klesl a činil 123,7 miliardy forintů (asi 11,1 miliardy Kč). Firmám se totiž stále příliš nedaří, což se odráží právě v růstu objemu špatných úvěrů. Ty se na celkovém úvěrovém portfoliu banky podílejí asi jednou pětinou.

Finanční sektor v Maďarsku platí nejvyšší daně v Evropě. Banky které tam působí, kvůli tomu vedou s maďarskou vládou dlouhodobý spor. Na protest proti vysokým daním odešel tento týden z funkce šéf maďarské bankovní asociace Mihály Patai.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK