ČSÚ: Ceny v průmyslu v říjnu zrychlily meziroční růst na 1,9 pct

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu zrychlily meziroční tempo růstu na 1,9 procenta ze zářijových 1,7 procenta. Meziměsíčně se ceny v průmyslu zvýšily o 0,2 procenta. V zemědělství říjnové výrobní ceny meziročně zrychlily růst na 12,5 procenta a v porovnání se zářím se zvýšily o 1,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

Největší vliv na meziroční růst cen v průmyslu měly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů, které stouply o 9,7 procenta. Ceny chemických látek a výrobků se zvýšily o 11,1 procenta a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku stouply o 4,4 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií, a to o 3,9 procenta. Klesly ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 0,4 procenta.

V rostlinné výrobě vzrostly ceny v říjnu meziročně o 20,2 procenta. Zvýšily se ceny zeleniny o 27,5 procenta, obilovin o 24,8 procenta, olejnin o 15,6 procenta a brambor o 10,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 3,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK