Harmonizovaná inflace v říjnu na Slovensku zrychlila na 3,9 pct

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. listopadu (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v říjnu zrychlila na 3,9 procenta z 3,8 procenta v září. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Analytici očekávali, že inflace mírně zpomalí na 3,7 procenta.

Vývoj cen zboží a služeb v říjnu proti loňsku ovlivnily kromě jiného dražší pohonné hmoty. V meziměsíčním srovnání inflace dosáhla 0,4 procenta, táhly ji vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků, oděvů a obuvi, jakož i potravin a nealkoholických nápojů.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky, meziroční míra inflace v říjnu na Slovensku zrychlila na 3,8 procenta z 3,6 procenta v září.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK