Za škody v Mexickém zálivu BP asi zaplatí rekordní pokutu

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Houston 15. listopadu (ČTK) - Britský energetický koncern BP asi přijme trestní zodpovědnost za havárii ropné plošiny Deepwater Horizon, která se před více než dvěma lety po explozi potopila v Mexickém zálivu a způsobila rozsáhlé škody. Podle zdrojů agentury Reuters BP také zaplatí rekordní pokutu, která patrně přesáhne 1,3 miliardy dolarů (asi 26 miliard Kč).

BP v reakci na spekulace vydala tiskovou zprávu, ve které uvádí, že se ve Spojených státech dostala v této záležitosti do pokročilé fáze jednání s tamními úřady. Jednání, která firma vede především s úředníky tamního ministerstva spravedlnosti a komise pro cenné papíry (SEC), podle BP vedou k vyřešení celého případu.

BP nicméně upozorňuje, že na konečném znění dohody se ještě pracuje. Pokud jednání dojdou k předpokládanému výsledku, dostanou znění dohody na stůl nejprve americké federální soudy. Pokud se BP na vyrovnání dohodne, může se tím zbavit podstatné části zodpovědnosti za škody v souvislosti s havárií.

Návrh dohody podle BP nebude zahrnovat nároky jednotlivců, které se řeší v rámci samostatného řízení. I tak se ale očekává, že vyměřená pokuta zastíní dosud rekordní penalizaci 1,2 miliardy dolarů. Tu americké úřady v roce 2009 vyměřily farmaceutické společnosti Pfizer.

BP si na krytí všech škod a dalších závazků v souvislosti s havárií ropné plošiny vyčlenila 37,2 miliardy dolarů (více než 745 miliard Kč). Jaká ale bude skutečná částka, kterou bude muset firma vynaložit, to zatím BP stále neví.

BP už dříve vytvořila svěřenecký fond, do něhož má na krytí škod postupně vložit 20 miliard dolarů. Management nedávno oznámil, že poslední platbu do fondu odvede letos. Firma v březnu uvedla, že se dohodla na vyrovnání s větším počtem navrhovatelů, kteří žádali proplatit zdravotní újmu a ekonomické škody. Náklady na urovnání těchto sporů jsou asi 7,8 miliardy dolarů (více než 156 miliard Kč).

Plošina Deepwater Horizon explodovala v dubnu 2010 a krátce nato se potopila. Havárie si vyžádala 11 obětí na životech a do moře při ní vyteklo na 800 milionů litrů ropy. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, je největší v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK