Koruna navzdory horším číslům z tuzemské ekonomiky mírně zpevnila

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne navzdory zveřejněným číslům o pokračující recesi tuzemské ekonomiky mírně zpevnila. Podle údajů serveru Patria Online byla korun po 11:00 proti středě silnější k euru o čtyři haléře na 25,43 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o sedm haléřů na 19,93 Kč/USD.

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,5 procenta. Propad je výrazně větší než ekonomové očekávali, podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka ale na kurz koruny čísla neměla žádný vliv.

Podle analytiků České spořitelny jsou dnešní data dalším důvodem pro devizové intervence České národní banky. Se současným kurzem koruny k euru to však neočekávají. "Pokud by se dostala koruna pod 25 Kč, pak by se o tom dalo uvažovat. Je zde ale potřebné si uvědomit, že vyšší inflace bude nejspíš dále tlumit spotřebu domácností," uvedli.

Vedle HDP vyšly také výrobní ceny, které v říjnu rostly rychleji, než se čekalo. "Nejde však o čísla, která by mohla nějak znatelně ovlivnit měnovou politiku, jež zůstává pro korunu hlavním rizikem," dodal Vlk.

Středoevropské měny i euro vůči dolaru podle Vlka úspěšně odolávají negativnímu vývoji na akciových trzích. Euro se k dolaru obchoduje na 1,275 USD/EUR a podle Vlka si tak v rámci posledních dní stále drží tendenci mírně růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK