Pražská burza maže předchozí zisky, nejvíc klesly akcie CME

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mazala středeční zisky a v souladu s hlavními evropskými trhy klesala, a to pošesté během posledních sedmi dnů. Hlavní index PX krátce před 11:30 ztrácel 0,79 procenta na 966,57 bodu. Nejvíce oslabily akcie mediální společnosti CME, těžařské NWR a telekomunikačního operátora Telefónica, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

"O negativní náladu se postaralo zvýšené napětí v pásmu Gazy a pokračující obavy z blížícího se fiskálního útesu v USA. Dnešní várka dat o vývoji HDP sice ukázala lepší údaje z Německa, Francie a Itálie, ale domácí ekonomika naopak za třetí kvartál svým vývojem zklamala," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Tuzemský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,5 procenta.

Akcie CME dopoledne oslabily o 3,52 procenta na 94,07 koruny. Cenné papíry Telefóniky poklesly o 2,33 procenta na 351,50 koruny. Nedařilo se nicméně většině titulů, včetně energetických a finančních. Výrazně ztrácely cenné papíry NWR, a to 2,94 procenta na 77,65 koruny. Akcie ČEZ klesly o 0,79 procenta na 694,50 Kč.

ČEZ dnes vyzval k účasti ve druhém kole výběrového řízení na prodej elektrárny Dětmarovice. Mladá fronta Dnes pak napsala, že ČEZ zvažuje prodej svého podílu ve firmě JESS založené kvůli plánované výstavbě nového jaderného bloku na Slovensku a zájemcem je ruský státní kolos Rosatom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK