Řecko prodalo další pokladniční poukázky, zatím se vyhne bankrotu

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. listopadu (ČTK) - Řecko podle očekávání prodalo další pokladniční poukázky v objemu asi 937 milionů eur. Celkem tedy má pět miliard eur (zhruba 127,5 miliardy Kč), které v pátek potřebuje na splacení jedné části dluhu. Řecko se tak prozatím vyhne státnímu bankrotu, který mu hrozil. Ministerstvo financí umístilo papíry se splatností jeden a tři měsíce.

Řecko bylo nuceno v úterý nabídnout pokladniční poukázky, neboť stále nedostalo další část úvěru od mezinárodních věřitelů. Země ale v aukci prodala papíry jen za 4,06 miliardy eur, i když zájem byl vyšší. Nabízené podmínky ale ministerstvu nevyhovovaly. Zbylé poukázky proto dnes umístilo v rámci nekonkurenčních nabídek.

Řecko je závislé na mezinárodní finanční pomoci, věřitelé ale nechtějí další část úvěru zatím uvolnit. Řecká vláda si nicméně zajistila souhlas Evropské centrální banky (ECB), aby mohla nabídnout pokladniční poukázky a zajistit si peníze na takzvané "rolování". Tak se v hantýrce finančních trhů říká situaci, kdy státy vydávají dluhopisy, aby mohly z jejich výnosů uhradit splatné závazky. Jde o běžný postup, který takto uplatňuje většina zemí, tedy i ty zdravé.

Měsíční prodej pokladničních poukázek je pro Řecko jediným způsobem, jak si zajistit peníze na trhu. Drtivou většinu takto nabízených pokladničních poukázek nakupují řecké banky, což znamená, že náklady na financování plně neodrážejí potíže, s nimiž se Řecko v důsledku dluhové krize potýká. Banky mohou nakoupené pokladniční poukázky uložit jako zástavu u řecké centrální banky a proti této zástavě pak čerpat potřebnou provozní hotovost.

Atény začaly prodej pokladničních poukázek více využívat v srpnu, kdy si potřebovaly zajistit asi 3,2 miliardy eur na splacení dluhu vůči ECB. Země tehdy prodala poukázky se splatností tři měsíce. Poukázky s měsíční splatností, které Řecko prodalo dnes, chce vláda splatit hned, jakmile mezinárodní věřitelé Řecku pošlou další část úvěru v objemu 31,5 miliardy eur (téměř 799 miliard Kč).

V rámci dodatečného prodeje dnes ministerstvo financí prodalo pokladniční poukázky s měsíční splatností za 637 milionů eur. Zbylých 300 milionů eur byly poukázky splatné za tři měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK