Investice do ropy v Norsku budou v příštích dvou letech rekordní

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 15. listopadu (ČTK) - Investice Norska do ropného průmyslu mají být v příštích dvou letech rekordní. Norský svaz průmyslu ropy a plynu čeká v příštím roce zvýšení investic na rekordních 199 miliard norských korun (691,1 miliardy Kč) z letošních 184 miliard NOK a v roce 2014 další růst na 212 miliard NOK. V následujících letech pak budou investice zřejmě mírně klesat. Norsko je osmým největším vývozcem ropy na světě.

Firmy v poslední době masivně investují do rozvoje nových polí i průzkumu. V dalších letech mají sice investice mírně klesnout, ale mnohem pomaleji, než se původně čekalo. V roce 2017 čeká svaz investice kolem 205 miliard NOK.

"Je to výsledkem mnoha poměrně velkých objevů, u kterých se plánuje relativně rychlý rozvoj těžby, růstu nákladů a některých zpoždění v norském kontinentálním šelfu," uvedla asociace.

Norskému ropnému průmyslu nalilo novou krev do žil několik velkých objevů, včetně objevu gigantického pole Johan Sverdrup, jehož zásoby by mohly činit až 3,3 miliardy barelů ropy. Firmy proto zvyšují práce na průzkumu a rozvoji polí a očekává se, že poroste hlavně průzkum v arktické oblasti. Optimismus z nových objevů přiměl svaz zvýšit svůj odhad investic na rok 2016 až na 204 miliard NOK ze 165 miliard korun před rokem.

Odhad svazu na příští rok je však zhruba o pět miliard NOK nižší, než odhad norského statistického úřadu. Důvodem je nižší odhad výdajů za průzkum, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK