Pražská burza oslabila, výrazné ztráty postihly akcie NWR a CME

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes korigovala středeční růst a oslabila. Hlavní index PX odepsal 0,51 procenta na 969,35 bodu. Výrazné ztráty postihly akcie těžařské firmy NWR a mediální společnosti CME. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Pražská burza dnes následovala negativní vývoj v zahraničí a rovněž lehce oslabila, a to při mírně nadprůměrném objemu obchodů. Na domácím trhu byl znát negativní vliv výrazného zklamání z vývoje českého hrubého domácího produktu ve 3. čtvrtletí, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Středeční zisky zcela vymazaly akcie NWR. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky uzavřely na tříletém minimu, jejich cena spadla o pět procent na 76 korun. Titul se tak vrátil na cenovou úroveň vrcholící světové finanční krize z jara 2009, doplnil Urbánek.

Cenné papíry CME zlevnily o 3,59 procenta na 94 korun a podle Adamkoviče se tak dostaly na historické minimum.

V červených číslech uzavřely i akcie energetické firmy ČEZ, oslabily o 1,11 procenta na 692,20 koruny. Analytici HSBC dnes snížili cílovou cenu pro akcie ČEZ ze 700 Kč na 680 Kč a investiční doporučení zůstalo "redukovat", upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Burzu dolů táhly i akcie mobilního operátora Telefóniky, jež ztratily 1,36 procenta na 355 korun.

Dařilo se naopak akciím Komerční banky, petrochemického holdingu Unipetrol a textilní firmy Pegas Nonwovens.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK