BP za katastrofu v Mexickém zálivu zaplatí 4,5 miliardy USD

15.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/Washinton 15. listopadu (ČTK) - Britský ropný koncern BP zaplatí kvůli katastrofální havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu z roku 2010 v rámci dohody s americkými úřady pokutu 4,5 miliardy dolarů (90 miliard Kč). Je to zdaleka nejvyšší sankce tohoto druhu v americké historii. Společnost dnes také sdělila, že v rámci dohody s ministerstvem spravedlnosti přiznala vinu v souvislosti s úmrtím 11 pracovníků.

Dohoda, díky níž ministerstvo stáhne žaloby podané před dvěma lety, bude BP stát čtyři miliardy dolarů. Dalších 525 milionů dolarů společnost zaplatí za urovnání žalob podaných americkou Komisí pro cenné papíry a burzy. Pokuty bude firma splácet pět až šest let.

Vyměřená pokuta překonala dosud rekordní penalizaci 1,3 miliardy dolarů, kterou americké úřady v roce 2009 vyměřily farmaceutické společnosti Pfizer za marketingový podvod. Za předchozí největší ropnou katastrofu v USA, havárii tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989, vláda pokutovala Exxon jednou miliardou dolarů, což by dnes bylo zhruba 1,8 miliardy USD.

Ministerstvo, které má rovněž funkci nejvyšší federální prokuratury, stáhlo žalobu za 11 trestných činů v souvislosti s úmrtím zaměstnanců a za jeden trestný čin maření vyšetřování. Stáhlo také obvinění ze tří přečinů.

BP se již dohodla na vyrovnání s větším počtem poškozených, kteří žádali proplatit zdravotní újmu a ekonomické škody. Náklady na urovnání těchto sporů dosáhly 7,8 miliardy dolarů. Celkem vydala nebo slíbila na vyčištění pobřeží asi 14 miliard dolarů a dalších 16 miliard dolarů na odškodném.

Dnešní dohoda je stále jen dílčí a BP nadále jedná o "globální" dohodě, která by měla vyřešit veškeré civilní a trestní žaloby federální vlády a států kolem Mexického zálivu. BP si ke krytí všech škod a dalších závazků v souvislosti s havárií plošiny Deepwater Horizon na vrtu Macondo vyčlenila přes 37 miliard dolarů, které nyní navýší o 4,5 miliardy USD.

Plošina Deepwater Horizon explodovala v dubnu 2010 a krátce nato se potopila. Havárie si vyžádala 11 obětí na životech a do moře při ní během 87 dní vyteklo na 800 milionů litrů ropy, které zamořily pobřeží od Texasu po Floridu. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, byla největší v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK