Americké akcie ve čtvrtek mírně klesly kvůli obavám o ekonomiku

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek mírně oslabily kvůli obavám ohledně budoucího vývoje ekonomiky Spojených států. Výrazně klesly akcie největší světové maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores kvůli neuspokojivým tržbám.

 

Dow Jonesův index se snížil o 0,23 procenta na 12.542,46 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,16 procenta na 1353,33 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,35 procenta na 2836,94 bodu, napsala agentura Reuters.

Investoři se obávají, že americká ekonomika upadne do recese, pokud se tamní politici nedohodnou na zmírnění takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. K nejistotě na trhu přispívá také pokračující dluhová krize v eurozóně.

Společnost Wal-Mart Stores oslabila o 3,6 procenta, protože její čtvrtletní tržby zaostaly za očekáváním analytiků. Zákazníci na klíčových trzích se totiž potýkají se stoupajícími cenami pohonných hmot a vysokou nezaměstnaností.

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru. Japonský jen naopak pokračoval v poklesu kvůli očekávání dalšího uvolňování měnové politiky v Japonsku. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,4 procenta na 1,2782 USD. Vůči jenu posílila o 1,4 procenta na 103,67 JPY. Dolar se vůči jenu vyšplhal až na 81,45 JPY, nejvýše od letošního dubna.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK