Ministerstvo vnitra dostalo od ÚOHS třímilionovou pokutu

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. listopadu (ČTK) - Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu tři miliony korun. Důvodem je, že neuchovalo dokumentaci o zakázce na uzavření rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoftu. Zakázka souvisí s výplatou sociálních dávek. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ministerstvo se může odvolat. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo zakázku zadalo jako centrální zadavatel v roce 2008. Na základě uzavřené rámcové smlouvy a následné prováděcí smlouvy a šesti dodatků byl mimo jiné vytvořen systém výplaty sociálních dávek pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Způsob a legálnost zadání tohoto systému přezkoumává ÚOHS v několika správních řízeních, v jejichž rámci si od příslušných ministerstev vyžádal dokumentaci o veřejné zakázce. Ministerstvo vnitra zaslalo dokumentaci až po značných průtazích a nekompletní. "Následně se ukázalo, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii. Některé podstatné dokumenty, jako například nabídka vybraného uchazeče Fujitsu Technology Solutions s.r.o., scházejí úplně," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zadavatelé musejí uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce pět let od uzavření smlouvy s vítězem tendru. Dokumentací se podle zákona rozumí souhrn všech dokumentů v listinné či elektronické podobě, jejichž pořízení v průběhu zadávacího řízení zákon vyžaduje, včetně úplného znění originálu nabídek všech dodavatelů a uzavřených smluv.

"Ministerstvo vnitra některé části dokumentace nepředložilo vůbec, jiné pouze v prosté kopii. Přestože zadavatel dále tvrdil, že má k dispozici originály všech podstatných dokumentů, přes opakované výzvy je úřadu nepředložil, a to ani ve správním řízení vedeném kvůli neuchování dokumentace," dodal Rafaj.

ÚOHS podle něj ministerstvu mohl uložit pokutu až deset milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK