Koruna k euru stagnuje a vůči dolaru klesla opět nad 20 Kč

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala vůči evropské měně, zatímco k americké oslabila znovu nad psychologickou hranici 20 korun. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna krátce před 11:00 k euru na čtvrtečním závěru 25,55 Kč/EUR a k dolaru níže o devět haléřů na 20,07 Kč/USD.

Koruna k euru zůstává na slabé úrovni, kam ji dostal čtvrteční komentář guvernéra České národní banky Miroslava Singera, že dalším nástrojem k uvolnění měnových podmínek bude kurz Kč/EUR a že v polovině příštího roku bude možná zapotřebí volnější měnová politika.

Podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance korunu nepodpořily také horší data o hrubém domácím produktu. Dnes nové tuzemské zprávy nepřicházejí a ostatní středoevropské měny jsou na tom podobně jako česká. "Jediným číslem z regionu je finální údaj o maďarské průmyslové výrobě, který ovšem jen potvrdil předběžná data a pro trh je neutrální," doplnil.

Euro vůči dolaru po čtvrtečním posílení až k 1,28 USD/EUR kleslo a kolem 11:00 bylo na 1,2727 USD/EUR. "Odsunutí bezprostředního řeckého bankrotu byl jen přechodný pozitivní impulz, pozornost se postupně přesune na další jednání ministrů financí eurozóny o Řecku," míní Vlk.

Dnes jsou podle něj pro euro negativní zprávy o tom, že německá CDU, tedy strana kancléřky Angely Merkelové, chce omezit dluhopisové intervence Evropské centrální banky. Pozitivně pro dolar může podle něj také působit nový konflikt v Gaze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK