Pražská burza po ranním růstu opět klesla, nejvíc Orco

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražská burza po ranním růstu obrátila směr a přidala se k hlavním evropským trhům. Hlavní index PX po 11:00 klesl o 0,11 procenta na 968,24 bodu. Nejvíce ztratily akcie developera Orco a sázkové společnosti Foruna. Nejlépe se daří akciím Erste Group Bank, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavla Mokoše z Patria Direct investoři na evropských trzích vyčkávají až na odpolední data z amerického průmyslu a dnešní jednání Baracka Obamy a zástupců demokratů a republikánů ohledně fiskálního útesu.

Akcie Orka ztratily 2,21 procent na 59,25 koruny a akcie Fortuny přišly o 1,53 procenta na 81,75 koruny.

Ranní růst přerušil elektrárenský titul ČEZ a zisky odevzdal. Akcie ČEZ klesly o čtvrt procenta na 690,50 koruny. Podle Mokoše byl ranní zisk ČEZ spíše technickou korekcí předešlých osmi poklesů, kdy oslabil bezmála o šest procent.

Společnost ČEZ dnes oznámila, že její albánská divize začala odpojovat od elektřiny albánské státní vodárny, které dlouhodobě nesplácejí své dluhy. Celková výše pohledávek se vyšplhala na 38 milionů eur (asi 971 milionů Kč).

Nejlépe se dnes daří akciím Erste Bank, které stouply o 0,12 procenta na 519,10 koruny. Akcie Erste Bank podle Mokoše těží do značné míry z oslabování koruny a vyšší ceně po přepočtu z eurové ceny z Vídně.

vrk mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK