Průmyslová výroba v USA v říjnu kvůli Sandy klesla

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba ve Spojených státech se v říjnu nečekaně snížila a výrazně klesla zejména produkce klíčového zpracovatelského sektoru. Průmyslovou aktivitu silně narušila bouře Sandy, která na konci měsíce zasáhla severovýchodní pobřeží USA, uvedla dnes americká centrální banka (Fed).

 

Celková produkce proti předešlému měsíci klesla o 0,4 procenta po zářijovém zvýšení o 0,2 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali nárůst o 0,2 procenta.

Produkce zpracovatelského sektoru, který je nejdůležitější součástí průmyslové výroby, se propadla o 0,9 procenta a navázala na slabé třetí čtvrtletí. V něm se výroba v sektoru snížila o 0,9 procenta, což byl první čtvrtletní pokles od jara 2009, kdy byla země v recesi.

Fed odhadl, že Sandy se projevila ve statistikách snížením tempa výroby o téměř jeden procentní bod. Snížila podle něj produkci síťových podniků, chemického a potravinářského průmyslu, výroby dopravních zařízení, počítačů a elektroniky. Po odečtení vlivu bouře by zůstala celková produkce zhruba na předešlé úrovni. V meziročním srovnání se výroba zvýšila o 1,7 procenta.

Míra využití výrobních kapacit v říjnu klesla o 0,4 procentního bodu na 77,8 procenta. Ve zpracovatelském průmyslu se snížila o 0,8 bodu 75,9 procenta, což bylo téměř tři procentní body pod dlouhodobým průměrem. Ukazatel sleduje, jak firmy využívají své zdroje, a naznačuje sílu inflačních tlaků.

Průmyslový sektor sice tvoří jen necelou pětinu celé americké ekonomiky, je ale pro její vývoj klíčový. Hrubý domácí produkt USA ve třetím čtvrtletí mírně zvýšil tempo růstu na dvě procenta a po zpomalení ve druhém čtvrtletí se tempo růstu vrátilo na úroveň počátku roku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK