Pražská burza v závěru týdne díky bankovním emisím zpevnila

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražská burza zakončila týden mírným růstem. Hlavní index PX dnes zpevnil o 0,09 procenta na 970,20 bodu. Rostly pouze obě bankovní emise. Akcie firmy Tatry Mountain Resorts (TMR) stagnovaly a ostatní tituly uzavřely v červených číslech. Středoevropské trhy oslabily.

Pražský trh na rozdíl od v Evropě převládajícího pesimismu mírně posílil, a největší podíl na tom měly bankovní tituly, ostatní tituly ztrácely většinou do jednoho procenta, uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Obecná nálada na světových akciových trzích byla spíše negativní, dodal Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky rostly o silných 2,88 procenta na 3930 korun. Cenné papíry rakouské Erste Bank zpevnily mírněji, a to o 0,29 procenta na 520 korun.

Největší ztráty naopak postihly cenné papíry developera Orco, spadly o 2,21 procenta na 59,25 koruny.

Index dolů táhly akcie energetické společnosti ČEZ, uzavřely se ztrátou 0,75 procenta na 687 korun. Albánská divize ČEZ začala odpojovat od elektřiny albánské státní vodárny, které dlouhodobě nesplácejí své dluhy. Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory je po odstřižení albánských vodáren od elektřiny odchod ČEZ z Albánie téměř jistotou.

Cena akcií mobilního operátora Telefóniky klesla o 0,87 procenta na 351,90 koruny. Martin Oliva z Patria Direct upozornil, že analytici společnosti Raiffeisen snížili cílovou cenu titulu na 358 Kč z 428 korun, doporučení ponechali na stupni "držet".

Aktivita investorů byla nadprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za téměř 1,27 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK