Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o jedno procento

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně klesly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral jedno procento na 970,2 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie developerské firmy Orco. Nejvýraznější ztráty naopak postihly cenné papíry mediální společnosti CME. Předchozí týden akcie stagnovaly.

"Hledání řešení při odvrácení ukončení daňových a výdajových úlev v USA, dluhový problém eurozóny a roztržka na Blízkém východě. Tato témata zvyšují nervozitu na trhu," popsal situaci na finančním trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které přidalo 4,1 procenta na 59,30 Kč. Podle Vaníčka je zřejmé, že investoři oceňují vstup nového strategického partnera, což aktuálně drží akcii proti výraznějším propadům. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla CME, která ztratila 9,6 procenta na 93,20 Kč. Po horších výsledcích dostala CME snížení výhledu ratingu od agentury Moody's na negativní, vysvětlil.

Investoři se zaměří již na 20. listopadu, kdy ministři financí EU na mimořádné schůzce mají rozhodnout, jestli poskytnou a v jaké formě dodatečné prostředky pro Řecko. Sledovat se bude rovněž debata ohledně daňových a výdajových úlev v USA. "Celkově se domníváme, že při absenci dohody v USA a spíše odhadovaného protahování dění v eurozóně vůči Řecku můžeme očekávat nepříznivou reakci trhu," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK