Wall Street smazala ztráty, fiskální jednání bylo "konstruktivní"

16.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Americké akcie v polovině obchodování smazaly dosavadní ztráty. Trhy povzbudil "konstruktivní" začátek jednání prezidenta Baracka Obamy a lídrů Kongresu o řešení hrozící fiskální krize. Celkově však investoři na brzkou dohodu nevěří, protože rozdíly v postojích obou stran jsou příliš velké.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SEČ) získal 0,3 procenta a pohyboval se kolem 12.588 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,4 procenta na 1359 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,25 procenta na 2844 bodů.

Obama a nejvyšší představitelé obou komor Kongresu dnes poprvé jednali o tom, jak odvrátit pád přes "fiskální útes", který hrozí na počátku příštího roku v podobě automatického snížení výdajů a prudkého zvýšení daní. Akcie oživily ze ztrát poté, co předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner označil jednání za "konstruktivní" a řekl, že republikáni "položí na stůl daňové příjmy, pokud budou doprovázeny výrazným snížením výdajů".

Investoři však v úspěch jednání příliš nevěří. Naděje na kompromis výrazně podkopal Obama, když tento týden vyrukoval s požadavkem zvýšit daňové příjmy o 1,6 bilionu dolarů na deset let, což je dvojnásobek toho, co žádal v posledních jednáních loni v létě. Zvýšené daně by tak podle Obamova "vyváženého" přístupu tvořily dvě třetiny až tři čtvrtiny celé dohody, což republikáni nemohou přijmout. Demokraté zase odmítají jakékoli ústupky u mandatorních výdajů, bez jejichž osekání není naděje na zásadnější snížení obrovského federálního deficitu.

Akcie dosud od počátku týdne klesaly. Trh kvůli obavám z fiskální krize začal padat hned od Obamova znovuzvolení uprostřed minulého týdne a od té doby ztratil Dow Jonesův index zhruba pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK