Koruna do konce roku podle analytiků neposílí

18.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Koruna se zřejmě bude do konce letošního roku držet podle analytiků oslovených ČTK na současných slabších úrovních. Ekonomové přitom kvůli hrozbě devizových intervencí a slabé ekonomice nevylučují další oslabování koruny až k 25,80 koruny za euro. Každopádně pod 25 korun se česká měna "letos již nepodívá", shodují se analytici. Koruna se v pátek odpoledne obchodovala kolem 25,50 Kč/EUR.

Koruna v posledních dnech oslabuje mimo jiné kvůli komentářům členů bankovní rady a rekordně nízkým úrokovým sazbám ČNB. Guvernér ČNB Miroslav Singer například uvedl, že dalším nástrojem k uvolnění měnových podmínek bude kurz Kč/EUR a že v polovině příštího roku bude možná zapotřebí volnější měnová politika. ČNB na počátku listopadu snížila úrokové sazby na rekordní minima. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla na 0,05 procenta.

"Korunu ke slabším úrovním budou i nadále tlačit zhoršující se data z domácí ekonomiky, nulové úrokové sazby a hrozba intervencí ČNB. Ty zřejmě v nejbližší době budou i nadále spíše ve slovní rovině, ale do budoucna se jejich použití nedá vyloučit," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Česká měna by se přitom mohla podle hlavního ekonoma GE Money Bank Petra Gapka dostat až na hodnotu 25,80 Kč/EUR. "Předpokládám, že mírně oslabující trend může nějakou dobu setrvat, což je podpořeno českou nejistou politikou situací, ekonomickou recesí a možnými intervencemi proti koruně, které na přelomu léta nastínili představitelé ČNB," uvedl.

Vzhledem k slovnímu zasahování představitelů ČNB je i podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky nepravděpodobné, že by koruna dokázala v dohledné době posílit přes hranici 25 korun za euro.

"Koruna asi do konce roku těžko nalezne důvod posilovat. Negativní tlak představuje domácí měnová politika, tedy hrozba devizovými intervencemi," uvedl i analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na korunu má značný vliv podle něj také vývoj na hlavních trzích, především otázka amerického "fiskálního útesu", možný další řecký krach nebo pomoc pro Španělsko. "Pod 25 korun se podle mne kurz nevrátí, pohybovat by se měl mezi 25,3 až 25,8 koruny za euro," dodal.

Při pohledu více do historie je přitom podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera patrné, že koruna oslabuje zhruba od poloviny října, kdy dosáhla lokálního maxima na 24,70 koruny za euro. "Za měsíc tak domácí měna ztratila 3,25 procenta. Přestože nemůžeme zcela vyloučit, že koruna bude v oslabování nadále pokračovat, nevidíme zde důvody pro další výraznější oslabení," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK