Šéfka MMF: Dohoda věřitelů o Řecku musí mít trvalý charakter

18.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila/Frankfurt 18. listopadu (ČTK) - Dohoda mezinárodních věřitelů Řecka o tom, jak snížit jeho zadluženost, musí mít trvalý charakter a musí být založena na realitě, nikoli na zbožných přáních. S takovým záměrem míří šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová na úterní jednání ministrů financí eurozóny o Řecku. Podle předsedy Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera se už vlády eurozóny blíží k urovnání sporu s MMF o postupu vůči Řecku.

Lagardeová je nyní na cestě po Asii a ve čtvrtek uvedla, že ji zkrátí, aby se mohla zúčastnit úterní schůzky Euroskupiny. Před odletem z Filipín šéfka MMF dnes agentuře Reuters řekla, že jde na schůzku s cílem prosadit řešení, které nebude prodlužovat nejistotu a přestane poškozovat řeckou ekonomiku.

Lagardeová má nyní na srdci dva cíle: "Vypracovat a schválit pro Řecko program, který bude dnes důvěryhodný a přesvědčivý, bude životaschopný i zítra a bude založen na realitě a ne na zbožných přáních," řekla Lagardeová. "Druhým cílem je udržet integritu, věrohodnost a kvalitu naší expertízy," dodala.

Spor o řecký dluh vznikl po pondělní schůzce ministrů financí eurozóny, kdy Juncker na tiskové konference řekl, že Řecku by se měl termín pro snížení dluhu na plánovaných 120 procent hrubého domácího produktu prodloužit o dva roky na rok 2022. Lagardeová s tím na konferenci vyjádřila okamžitě nesouhlas a trvala na tom, aby Řecko dluh na požadovanou úroveň snížilo podle původního plánu do roku 2020.

MMF zároveň naznačuje, že země eurozóny by ke snížení řeckého dluhu na zvládnutelnou úroveň měly odepsat část svých úvěrů. To ale odmítá řada zemí eura v čele s Německem. Spor mezi věřiteli blokuje uvolnění další částí úvěru pro Řecko v sumě 31 miliard eur (792 miliard Kč) z druhého záchranného programu z počátku tohoto roku.

"Čekám, že spolu s MMF ujdeme zbytek vzdálenosti, která nás dělí," řekl Juncker agentuře Reuters na sobotní konferenci v Bielefeldu v severozápadním Německu. "S MMF intenzivně pracujeme na kompromisu o Řecku a děláme v tom pokrok," dodal.

Ve prospěch odpisu části řeckého dluhu vůči mezinárodním věřitelům se tento týden vyslovil například šéf německé centrální banky Jens Weidsmann a někteří přední němečtí ekonomové. "Bez takového kroku se země nepostaví na vlastní nohy," řekl člen rady vládních ekonomických poradců Peter Bofinger. Podobně se podle nedělníku Welt am Sonntag vyjádřil šéf institutu ZEW Clemens Fuest.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK