ČEZ připojil v Albánii k síti všechny vodárny, zvažuje arbitráž

18.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - ČEZ již připojil v Albánii zpět k síti všechny vodárny, které v pátek kvůli vysokým dluhům odstřihl od elektřiny. Nyní připojuje další státní organizace. Společnost tak uposlechla sobotního rozhodnutí soudu v Tiraně. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

"Nařízení soudu jsme uposlechli, abychom předešli dalším pokutám a tudíž prohlubování finanční ztráty, avšak nesouhlasíme s ním, proto naši právníci pracují na odvolání. Veškeré naše kroky byly legální a takové zásahy do fungovaní soukromé společnosti považujeme za neoprávněné," uvedla Půlpánová.

ČEZ se původně k odpojení vodáren rozhodl po řadě neúspěšných jednání s albánskou stranou. Odpojení elektřiny vyřadilo z provozu čerpací stanice a omezilo dodávky pitné vody domácnostem i firmám. Pohledávky firmy se zde vyšplhaly na 38 milionů eur (asi 971 milionů Kč).

Česká společnost také čeká na oficiální vyjádření albánského energetického regulátora, který zahájil proces odebrání licence CEZ Shpërndarje. "Posléze budeme zvažovat další postup, včetně mezinárodní arbitráže," dodala Půlpánová.

Albánská policie v průběhu soboty v řadě okresů donutila zaměstnance ČEZ obnovit dodávky elektřiny. Ve vazbě skončilo šest ze zaměstnanců firmy, dva z nich policie stále zadržuje.

ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Divize CEZ Shpërndarje je ztrátová, což se promítá i do hospodaření celé Skupiny ČEZ. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že nejpravděpodobnějším řešením situace bude odchod ČEZ z Albánie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK