Japonské akcie v očekávání uvolnění měnové politiky vzrostly

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie zahájily nový týden růstem na nejvyšší hodnotu za dva měsíce. Trhy vzrostly již čtvrtou seanci za sebou díky očekávání, že hlavní opoziční strana v Japonsku vyhraje příští měsíc volby a zvýší tlak na centrální banku, aby dále uvolnila měnovou politiku. Hlavní index Nikkei stoupl o 1,4 procenta na 9153,20 bodu.

 

Šéf japonské opozice Šinzó Abe, který má největší šanci stát se novým premiérem, vyzval japonskou centrální banku k dalším stimulacím problémové ekonomiky a zavedení záporných úrokových sazeb. Jeho výzva oslabila jen, což pomohlo hlavně vývozcům, v čele s firmami Toyota Motor, Nissan Motor a Canon. Vývozci naopak v předchozích seancích ztráceli kvůli obavám z fiskální krize v USA a dluhovým problémům eurozóny.

Podle analytiků by japonské akcie mohly zůstat silné až do voleb, které se uskuteční 16. prosince. Přerušit jejich růst by mohlo pouze vybírání zisků, které by kvůli silnému růstu mělo přijít ještě tento týden. Za poslední čtyři seance si index připsal 5,68 procenta a od počátku roku zpevnil o 8,25 procenta.

Japonský jen se dnes v Asii propadl vůči dolaru nejníže za sedm měsíců. Jen na rozdíl od akcií poškozuje očekávání agresivních měnových stimulačních opatření na podporu ekonomického růstu, které by mohla zavést japonská centrální banka.

Dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 81,25 JPY, když během dne vzrostl až na 81,59 JPY, nejvýše od 25. dubna. Minulý týden jen vůči dolaru oslabil o 2,4 procenta, což byl nejvyšší týdenní propad za devět měsíců. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny na 103,65 JPY, když během dne euro posílilo až na 104,15 JPY, nejvýše za měsíc. Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2578 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK