ING získala více času na prodej majetku a splacení státní pomoci

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Amsterodam 19. listopadu (ČTK) - Evropská komise dnes schválila pozměněný plán restrukturalizace nizozemské finanční skupiny ING. Oznámila to EK v dnešním prohlášení. ING tak získala více času na prodej pojišťovacích aktivit a splacení státní pomoci z roku 2008.

ING upřesnila, že podle nového plánu musí splatit státní pomoc ve čtyřech splátkách do roku 2015. ING zbývá splatit tři miliardy eur (76,6 miliardy Kč) plus úrok 50 procent. Nejpozději do roku 2018 musí rovněž prodat své pojišťovací operace, alespoň část jich ale musí prodat dříve. Firma se také zavázala k omezením kvůli posílení konkurence na trhu do roku 2015 nebo do doby, než prodá nejméně polovinu svých aktivit v pojišťovnictví a správy investic.

ING se původně dohodla s EK, že se výměnou za schválení státní pomoci zbaví svých pojišťovacích aktivit a divize správy investic do roku 2013. ING získala od státu v době vrcholu finanční krize v roce 2008 státní pomoc deset miliard eur (255,4 miliardy Kč).

Nová dohoda je odrazem křehkého stavu finančních trhů, kvůli kterému mnoho firem muselo odložit prodej majetku nebo primární nabídky akcií. "Komise souhlasila s prodloužením lhůty pro prodej pojišťovacích aktivit ING v Evropě kvůli současné obtížné situaci na trhu a specifickému podnikání ING," citovala agentura Reuters prohlášení EK.

Skupina ING je jedním z největších poskytovatelů finančních služeb v Evropě. Na český trh vstoupila v roce 1991 prostřednictvím ING Bank. Nyní má v tuzemsku aktivity v bankovnictví, pojišťovnictví a investování a správě aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK