Koruna stagnuje k euru, k dolaru zpět pod 20 korunami

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnuje k euru, k dolaru se vrátila zpět pod hranici 20 korun za dolar. Kolem 10:30 se k euru obchodovala stejně jako při pátečním závěru na 25,52 Kč/EUR, vůči dolaru získala desetihaléř na 19,98 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dopoledne žádné velké změny neregistruje a zůstává lehce nad 25,50 Kč/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Okolní měny přitom podle Vlka využívají pozitivní nálady ve světě a mírně posilují. "Koruně v tom pravděpodobně brání stále opakované upozorňování ČNB na možnost intervence. V posledních dnech tak už několikrát učinil guvernér Singer. Na druhou stranu nepřichází žádné upřesnění předpokladů či načasování zásahu. Přestože je výkonnost koruny ráno horší ve srovnání s regionem, další ztráty jí téma domácí měnové politiky momentálně nepřináší," dodal Vlk.

Ekonomové však kvůli hrozbě devizových intervencí a slabé ekonomice nevylučují další oslabování koruny až k 25,80 koruny za euro. Každopádně pod 25 korun se česká měna "letos již nepodívá", shodují se. Koruna v posledních dnech oslabovala mimo jiné kvůli komentářům členů bankovní rady a rekordně nízkým úrokovým sazbám ČNB.

kri vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK