Běžný účet Řecka vykázal v září třetí měsíc za sebou přebytek

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bilance běžného účtu Řecka vykázala v září již třetí měsíc za sebou přebytek. Běžný účet podpořil pokles deficitu zahraničního obchodu. Přebytek činil 775 milionů eur (19,8 miliardy Kč) ve srovnání se schodkem 1,07 miliardy eur ve stejném měsíci loni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila řecká centrální banka.

 

V srpnu činil přebytek 1,6 miliardy eur. Za celé třetí čtvrtletí běžný účet skončil v plusu 3,02 miliardy eur proti deficitu 2,05 miliardy eur loni. Od počátku roku se schodek prudce snížil na 3,46 miliardy z loňských 14,74 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Příjmy z turistiky v září meziročně vzrostly o 0,6 procenta na 1,62 miliardy eur. Za tři čtvrtletí se však snížily o 2,7 procenta na 9,09 miliardy eur. Turistika je pro řeckou ekonomiku mimořádně důležitá. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty a jedno z pěti pracovních míst je v cestovním ruchu.

Zpráva je jednou z mála dobrých pro řeckou ekonomiku, která se letos již pátým rokem za sebou potýká s recesí. Loni se deficit bilance běžného účtu snížil na 9,8 procenta hrubého domácího produktu z 10,5 procenta v roce 2010. Centrální banka očekává, že letos se sníží na sedm procent HDP.

Meziroční propad řecké ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlil na 7,2 procenta z 6,3 procenta v předchozím čtvrtletí. Vláda čeká oživování ekonomiky nejdříve ke konci příštího roku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK