SAS se již dohodly s většinou odborových svazů na úsporách

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 19. listopadu (ČTK) - Problémovým skandinávským aerolinkám SAS se podařilo dohodnout s většinou odborových svazů na plánovaných úsporách, které mají odvrátit hrozící bankrot aerolinek a zajistit jejich dlouhodobou budoucnost. S dohodou již souhlasila většina odborových svazů pilotů a palubního personálu, aerolinky se zatím ještě nedohodly s odborových svazem zaměstnanců palubního personálu v Dánsku.

Aerolinky musí přesvědčit odbory o tom, že potřebují snížit počet zaměstnanců, mzdy a penze. Tyto kroky jsou důležitou součástí restrukturalizační dohody s věřiteli a jsou nutné k získání úvěru 3,5 miliardy švédských korun (10,3 miliardy Kč) od vlád a šesti bank, bez kterého aerolinky nebudou moci dále pokračovat v provozu.

Mluvčí Elisabeth Manziová uvedla, že podpis nové kolektivní dohody zatím odmítl odborový svaz zaměstnanců palubního personálu v Dánsku CAU. Bližší informace však neposkytla, tedy ani důvody, proč odborový svaz podpis odmítá. Manziová upozornila, že vedení SAS může přikročit k restrukturalizačnímu plánu pouze v případě, že s ním bude souhlasit všech osm odborových svazů.

Společnost od roku 2007 ani jednou nevykázala celoroční zisk. Firma, která loni přepravila přes 27 milionů cestujících, se potýká s ostrou konkurencí nízkonákladových leteckých přepravců, jako jsou například aerolinie Ryanair či regionální Norwegian Air Shuttle.

SAS svůj restrukturalizační plán představily minulý týden. Jeho součástí je snížení mezd o 17 procent a snížení počtu zaměstnanců na zhruba 9000 ze současných 15.000, převážně prodejem některých divizí. Cílem aerolinek je snížit náklady o zhruba tři miliardy SEK ročně. Za leden až září její náklady na mzdy a další provozní náklady činily zhruba 30 miliard SEK.

Podle agentury Reuters obavy z možného bankrotu zvyšují i poslední kroky aerolinek. SAS v neděli oznámily posádkám, že letadla musí vždy odlétat s plnou nádrží, aby se mohly v případě potřeby vrátit domů. Aerolinky také vyplácejí posádkám v hotovosti peníze na jejich přenocování v hotelích v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK