Španělské banky by prý mohly potřebovat méně než 40 miliard eur

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko bude pravděpodobně potřebovat od eurozóny méně než 40 miliard eur (zhruba bilion Kč) na rekapitalizaci bankovního sektoru. Uvedl to dnes náměstek španělského ministra hospodářství Miguel Temboury. Zářijový nezávislý audit přitom hovořil až o 60 miliardách eur.

 

Španělsko má od partnerů z eurozóny slíbenu pro bankovní sektor půjčku v objemu až 100 miliard eur. "Zdá se pravděpodobné, že budeme potřebovat méně než 40 miliard," uvedl Temboury na konferenci v Bruselu. Neposkytl však žádné další podrobnosti.

Na Španělsko se nyní soustředí pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží také žádost o pomoc se splácením svých dluhů. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zřejmě by zmírnila obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.

Podíl nesplácených půjček na celkovém objemu úvěrů u španělských bank se v září podle dnešních údajů zvýšil na rekordních 10,7 procenta z 10,5 procenta v srpnu. Celková výše nesplácených úvěrů činila 182,2 miliardy eur, což je o 3,5 miliardy eur více než v srpnu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK