Ceny ropy stouply kvůli násilí na Blízkém východě

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent se dnes vrátila nad 110 dolarů za barel. Eskalace násilí na Blízkém východě posiluje obavy investorů o dodávky suroviny z tohoto regionu. Roste také cena americké lehké ropy.

 

Brent odpoledne zdražil o 1,78 dolaru na 110,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla také o více než dolar na 88,28 dolaru za barel.

K růstu cen přispívají rovněž naděje, že Spojeným státům se podaří vyřešit problém takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Izrael dnes podle agentury Reuters uvedl, že je připraven k pozemnímu útoku na pásmo Gazy, ačkoli preferuje diplomatické řešení konfliktu. Izraelská armáda již šestý den ostřeluje pásmo Gazy v reakci na palestinské raketové útoky na Izrael.

Investoři se obávají, že konflikt by se mohl rozšířit i do dalších zemí a narušit vývoz ropy z Blízkého východu. Ten se na celosvětových dodávkách suroviny podílí více než třetinou.

"Násilí na Blízkém východe rozhodně tlačí ceny ropy vzhůru," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. "Podporu všem trhům poskytují rovněž naděje na vyřešení rozpočtové krize ve Spojených státech," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,73 108,95 New York - Nymex WTI leden 88,28 86,92

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK