Euro posílilo díky zájmu investorů o riziková aktiva

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. listopadu (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru díky růstu zájmu investorů o rizikovější aktiva. Za tím stojí naděje, že Řecko dostane další peníze ze záchranného úvěru a Spojené státy vyřeší své rozpočtové problémy.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru stoupla o 0,3 procenta na 1,2772 USD. Od začátku listopadu nicméně vykazuje pokles o 1,4 procenta. Analytici se navíc obávají, že euro zůstane pod tlakem kvůli neshodám mezi představiteli eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Ministři financí eurozóny budou v úterý jednat o finančních potřebách Řecka a udržitelnosti jeho dluhu. "Naděje, že dostaneme lepší zprávy z Řecka, poskytuje euru určitou podporu," uvedl analytik Daragh Maher ze společnosti HSBC.

Zájem o riziková aktiva podpořily rovněž známky možného kompromisu v jednání amerických politiků o řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící v USA na konci roku. "Pozornost se po volbách v USA zaměřila na fiskální útes, který považujeme za významné riziko," uvedla analytička Camilla Suttonová z firmy Scotiabank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK