KUPEG: Pojištěný vývoz do Latinské Ameriky stoupl o stovky pct

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Čeští exportéři aktivně vstupují na nová teritoria, která nejsou tak ovlivněna krizí eurozóny. Vyplývá to z údajů největší tuzemské úvěrové pojišťovny KUPEG, podle kterých se za tři čtvrtletí roku 2012 zvýšil objem pojištěných pohledávek při vývozu do zemí Latinské Ameriky a Blízkého východu o stovky procent.

V řádech stovek procent se zvýšil objem pojištěných pohledávek a zájem o pojištění exportů zejména do Uruguaye, Peru, Bolívie, Brazílie, Argentiny a Mexika.

Ze zemí Blízkého východu narostl objem pojištěného vývozu zejména u zemí jako jsou Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Libanon či Saúdská Arábie. Například u Izraele jde o nárůst o 300 procent. Tuzemští vývozci podle dat KUPEG častěji míří i na Ukrajinu, do Ruska, Bulharska a na africké trhy. Naproti tomu propad objemu pojištěných transakcí zaznamenala pojišťovna v případě Itálie, zemí Beneluxu či Skandinávie.

KUPEG je lídrem domácího trhu komerčního úvěrového pojištění. Jeho většinovým akcionářem je belgická úvěrová pojišťovna Ducroire Delcredere SA.NV., která vlastní 66 procent akcií. Menšinovým vlastníkem je státní Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK