Fed uspěl proti žalobě bývalého šéfa pojišťovny AIG

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Federální rezervní banka (Fed) v New Yorku uspěla s žádostí, aby soud zamítl stížnost bývalého ředitele pojišťovacího ústavu American International Group (AIG). Maurice "Hank" Greenberg se snažil prokázat, že Fed neměl právo pojišťovnu za finanční krize zachraňovat a jako odškodné od Fedu žádal 25 miliard dolarů (skoro 498 miliard Kč) za znehodnocení svého podílu.

Newyorský Fed je součástí Federálního rezervního systému, který v USA plní roli centrální banky. Rozhodnutí, které učinil soudce Paul Engelmayer z obvodního soudu na Manhattanu, znamená drtivou porážku pro Greenberga i jeho investiční společnost Starr International. Ta v minulosti držela až 12 procent akcií AIG.

Soud svým verdiktem zároveň vyjádřil plnou podporu pravomocem, jimiž Fed disponuje za účelem ochrany ekonomiky a globálního finančního systému. Své nástroje využívá mimo jiné k tomu, aby potlačil hrozbu, kterou představují velké a systémové důležité finanční instituce. K těm se podle soudu tehdy řadila i pojišťovna AIG.

AIG bývala největší pojišťovnou světa podle výše tržní hodnoty. Když v roce 2008 vrcholila finanční krize, ukázalo se, že kolaps AIG by znamenal hrozbu pro globální finanční architekturu. Americká vláda proto rozhodla, že se za AIG postaví. Prostřednictvím centrální banky pak do AIG postupně napumpovala 182,3 miliardy dolarů (asi 3,6 bilionu Kč).

O záchraně AIG se rozhodlo 16. září 2008, tedy pouhý den po tom, co vyhlásila bankrot obří investiční banka Lehman Brothers Holdings. Právě její pád se zapsal do historie jako událost, která finanční krizi zásadně ovlivnila a citelně zhoršila její průběh. Vzápětí se totiž sesunuly ke dnu ceny prakticky všech cenných papírů, což byl důsledek riskantních sázek na hypoteční cenné papíry prostřednictvím úvěrových swapů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK