Pražská burza v úvodu týdne mírně posílila, nejvíce akcie Orka

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne posílila, na rozdíl od hlavních trhů však jen mírně. Hlavní index PX v závěru stoupl o 0,44 procenta na 974,50 bodu. Nejvíce stouply akcie developera Orco, mediální CME, pojišťovny VIG, Erste Group Bank a sítě autobazarů AAA Auto. Nedařilo se především cenným papírům elektrárenské společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Evropské akciové trhy podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky zažily dlouho nevídaný vstup do nového týdne. K obratu sentimentu na trhu došlo podle něj po pátečním příslibu prezidenta Baracka Obamy, že nalezne dohodu s opozičními republikány a předejde tak automatickým rozpočtovým škrtům.

Pražská burza svým dnešním ziskem ale výrazně za vývojem na hlavních trzích zaostala. S výjimkou Erste a VIG se velkým emisím nedařilo.

Akcie Erste Group Bank stouply o 1,33 procenta na 526,90 koruny a akcie VIG o 1,41 procenta na 863 koruny.

Největší zisky měly cenné papíry Orka, a to 9,69 procent na 64,99 koruny. Výrazně stouply akcie CME, které uzavíraly výše o 3,35 procenta na 96,30 koruny a podle Adamkoviče se tak odpoutaly od svého historického minima. Dařilo se také cenným papírům AAA Auto, které získaly 1,92 procenta na 24,99 koruny.

Dále se při eskalaci sporu v Albánii propadly akcie ČEZ, které dnes uzavíraly níže o 1,75 procenta na 675 koruny a jsou tak nejlevnější od září 2011.

Společnost ČEZ uposlechla sobotního rozhodnutí soudu v Tiraně a připojila zpět k síti všechny vodárny, které v pátek kvůli vysokým dluhům odstřihla od elektřiny. Nyní připojuje další státní organizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK