Akcie v USA zpevňují, trh věří v řešení fiskálních problémů

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem. Reagovaly tak na rostoucí přesvědčení trhu, že Spojené státy včas vyřeší své fiskální problémy a vyhnou se zničujícím dopadům na ekonomiku. Pomohla také statistika z realitního trhu, který za říjen vykázal nečekané oživení.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.760 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,6 procenta. Širší index S&P 500 přidával 1,7 procenta na 1383 bodů, zatímco Index Nasdaq Composite si připisoval 1,8 procenta na 2905 bodů.

Trh v posledních dnech soustavně klesal právě v obavách, zda a případně kdy se zákonodárci dohodnou na způsobu, jak snížit zadlužení. Všeobecně se očekává, že řešením bude kombinace snížení výdajů a zvýšení daní. Bude ale třeba rozhodnout, v jakém poměru a kde přesně.

Určité zklidnění přinesl uplynulý víkend, kdy klíčoví zástupci demokratů i republikánů vyjádřili důvěru, že jsou schopni se včas dohodnout, aby se vyhnuli takzvanému fiskálnímu útesu. Tak se nazývá hrozba vážných dopadů na ekonomiku v případě, že by nastoupily automatické výdajové škrty a růst daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK