Akcie v západní Evropě po snížení ratingu Francie klesají

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Západoevropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem. Přispělo k tomu snížení ratingu Francie agenturou Moody's z nejvyššího stupně AAA, které mělo dopad hlavně na výkon pařížského akciového trhu. Index FTSEurofirst 300 po zahájení obchodování klesl o 0,3 procenta na 1088,66 bodu, když v pondělí naopak zaznamenal nejvyšší růst za deset týdnů. Francouzský index CAS 40 pak ztrácel půl procenta.

 

Analytici uvádějí, že zhoršení ratingu Francie se již delší dobu očekávalo, a nebylo tak pro investory překvapením. Vzhledem k pondělnímu růstu indexu o 2,3 procenta však využili investoři zprávu jako omluvu pro vybírání zisků.

Bankovní společnosti po zahájení obchodování ztrácely 0,9 procenta. Výrobci aut klesly o 0,6 procenta.

"Je to (snížení ratingu Francie) zklamáním a naznačuje to, že jádro Evropy trochu trpí. Ale na trhu se o tom již chvíli mluvilo," uvedl stratég Exane BNP Paribas Graham Bishop. Podle něj se však jedná jen o automatickou reakci trhu, a situace se brzy opět uklidní. "Očekáváme, že do konce roku smažeme část ztrát z posledního měsíce a nový rok začneme jasně na pozitivní trajektorii," dodal.

Agentura Moody' Investor Service v noci na dnešek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie o jeden bod na Aa1. Své rozhodnutí odůvodnila nejistým fiskálním výhledem kvůli oslabení ekonomiky. V lednu podobný krok učinila agentura Standard & Poor's, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK