Akcionáři společnosti Glencore schválili spojení s firmou Xstrata

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Akcionáři obchodníka s komoditami Glencore dnes schválili plánované spojení s těžařským gigantem Xstrata. Očekává se, že fúzi ještě dnes schválí také akcionáři Xstraty. Transakce, která patří k největším v historii komoditního sektoru, ještě bude potřebovat souhlas regulačních úřadů v Evropské unii a Číně. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Sloučením podniků by měl vzniknout komoditní obr, který obsáhne vše od těžby surovin, přes pěstování zemědělských plodin až po obchod s těmito komoditami. Tržní hodnota sloučené skupiny by se měla pohybovat kolem 70 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč).

Společnost Xstrata těží například měď v Jižní Americe a zinek ve Španělsku. Glencore je největším obchodníkem s komoditami na světě. Firma obchoduje s kovy a dalšími nerosty, ale také s energií a zemědělskými produkty. Glencore je již nyní největším akcionářem Xstraty se zhruba třetinovým podílem.

Správní rada společnosti Xstrata minulý měsíc doporučila akcionářům, aby přijali podmínky plánované fúze. "Strategické důvody pro spojení firem Xstrata a Glencore zůstávají velmi přesvědčivé," uvedl generální ředitel firmy Xstrata Mick Davis. "Fúze spojí silné stránky obou firem do unikátního podniku," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK