Srbsko obnoví jednání o záložním úvěru od MMF

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 20. listopadu (ČTK) - Srbsko na jaře obnoví jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o tříletém záložním úvěru. Uvedl to dnes srbský ministr financí Mladjan Dinkić. Zdůraznil, že Srbsko sice peníze z úvěru nepotřebuje, ale chce jeho prostřednictvím posílit svou důvěryhodnost u investorů.

MMF předchozí rozhovory se Srbskem zastavil kvůli obavám kolem rozpočtových výdajů a vládních kroků ohledně centrální banky. Souhlasil však s obnovením jednání poté, co Srbsko přistoupilo k příslušným změnám politiky.

"Dohodli jsme se, že budeme v rozhovorech pokračovat na jaře. Nejednali jsme o číslech, ale bude to tříletý záložní úvěr s možností čerpat peníze pro devizové rezervy centrální banky," řekl Dinkić.

Srbská centrální banka tento týden předpověděla, že srbská ekonomika by letos mohla klesnout o dvě procenta. Napřesrok však počítá s růstem o 2,5 procenta. Banka rovněž uvedla, že vládní opatření ke zlepšení stavu veřejných financí jsou krokem správným směrem a mohla by přispět k dosažení dohody o úvěru od MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK