Státní přepravce ropy Mero získal podíl v ropovodu TAL

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Státem vlastněný přepravce ropy Mero získal od společnosti Shell Deutschland pětiprocentní podíl v ropovodu TAL. Vyplývá to z materiálů rozdávaných před dnešní tiskovou konferencí firmy Mero. Česko transakcí zvýší svou energetickou bezpečnost, nebude tolik závislé na dodávkách ropovodem Družba.

"Vlastnictví podílu dává jeho držiteli důležitá vlastnická práva, například jmenování zástupce do řídícího výboru společnosti," uvedla společnost Mero.

Jako podílník v TAL by Česko posílilo svoji energetickou bezpečnost v oblasti zajištění dopravy ropy. Akcionáři s podílem minimálně pěti procent totiž mají nejen právo nominovat svého zástupce do řídícího výboru společnosti, ale především mají přednostní právo transportu své ropy.

Po vypořádání této transakce bude Shell držet v ropovodu TAL podíl 19 procent, dosud měl 24 procent. Dalšími akcionáři ropovodu jsou OMV (25 procent), Ruhr Oel (11 procent), Eni (deset procent), Petroplus (deset procent), BP (devět procent), ExxonMobil (šest procent), ConocoPhillips (tři procenta) a Total S.A. (dvě procenta).

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a proudí jím ropa z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky. V německém Ingolstadtu na TAL navazuje ropovod IKL, jímž teče surovina do Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK