H-P odhalil rozsáhlé účetní nesrovnalosti ve firmě, kterou koupil

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco/New York 20. listopadu (ČTK) - Americká počítačová společnost Hewlett-Packard odhalila rozsáhlé účetní nesrovnalosti v britské firmě Autonomy, kterou loni za zhruba 11,5 miliardy dolarů (asi 228 miliard Kč) převzala. Hewlett-Packard se kvůli tomu ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí dostal do hluboké ztráty, kterou vyčíslil na 6,85 miliardy dolarů (asi 135,8 miliardy Kč).

Hewlett-Packard účetní nesrovnalosti nenazval podvodem, uvedl však, že v účetních knihách podniku jsou závažná účetní pochybení, nejsou zveřejněna fakta, která být zveřejněna měla, a o hospodaření podniku jsou uváděny jednoznačně zkreslující informace.

Management amerického podniku uvedl, že s ohledem na zjištěné nedostatky v účetnictví britské firmy byl Hewlett-Packard nucen mimořádně odepsat 8,8 miliardy dolarů (asi 174,5 miliardy Kč). Jedině tak prý bylo možné upravit hodnoty Autonomy tak, aby odpovídala skutečnosti. Většina odpisu jde prý na vrub fiktivních účtů.

Zjištěné účetní nesrovnalosti představují pro Hewlett-Packard další velký problém. Tím hlavním je klesající odbyt počítačů, který firmu nutí od základů přepracovat svůj obchodní plán.

Obrovská ztráta za čtvrté čtvrtletí přichází po ještě horším třetím čtvrtletí, kdy měl Hewlett-Packard rekordní ztrátu 8,86 miliardy dolarů (asi 175,7 miliardy Kč). Tehdy firma rovněž odepisovala velké částky, a to v souvislosti s akvizicí společnosti Electronic Data Systems. Tu podnik převzal v roce 2009 a zaplatil za ni asi 13 miliard dolarů.

V případě společnosti Electronic Data Systems Hewlett-Packard na žádný podvod podezření neměl. Vysoké odpisy tehdy zdůvodnil tím, že akvizice jen nenaplnila původní očekávání managementu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK