Výstavba domů v USA v říjnu stoupla na čtyřleté maximum

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nově zahájená výstavba domů ve Spojených státech v říjnu stoupla o 3,6 procenta. Vyšplhala se tak na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu.

 

Stavební firmy v říjnu položily v přepočtu na celý rok základy 894.000 obytných domů. To představuje nejvyšší úroveň od července 2008. Údaje jsou podle agentur AP a Reuters další známkou oživení trhu s bydlením ve Spojených státech.

Počet nových stavebních povolení, který je považován za dobrý ukazatel budoucí stavební aktivity, nicméně klesl o 2,7 procenta po zářijovém nárůstu o více než 11 procent.

"Očekáváme, že trh s bydlením bude v příštím roce nadále posilovat," uvedl analytik Sam Bullard ze společnosti Wells Fargo Securities. "Hodnota domů roste, což podpoří ekonomiku," dodal.

Podle agentury Reuters se předpokládá, že výstavba domů letos poprvé od roku 2005 přispěje k růstu hrubého domácího produktu Spojených států. Hospodářský růst v USA ve třetím čtvrtletí zrychlil na dvě procenta z 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

pmh jw

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK