Šance na dohodu o Řecku jsou podle Junckera dobré

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (ČTK) - Šance na to, že se ministři financí eurozóny dnes dohodnou na cestě k odblokování finanční pomoci Řecku, je dobrá. Řekl to dnes šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker při příjezdu na mimořádné zasedání, které se pomocí Aténám bude v Bruselu zabývat.

"Řecko udělalo, co bylo třeba. Jsou dobré šance, že bude dohoda," řekl Juncker. Připustil nicméně, že stoprocentně jisté to není.

Ministři budou jednat o uvolnění pomoci ve formě půjček, která by mohla dosáhnout až 44 miliard eur, z nichž více než 31 miliard je blokováno už od června. To by pak mělo umožnit Aténám vyhnout se bankrotu.

Jde ale mimo jiné o to dohodnout se s dalšími věřiteli, tedy zejména Mezinárodním měnovým fondem (MMF), o tom, jak snížit masivní dluh Řecka. "Doufám, věřím, přeji si, abychom dnes večer měli dohodu," řekl podle agentury AFP francouzský ministr financí Pierre Moscovici.

Řecko kvůli tomu, aby pomoc od partnerů získalo, přijalo plán dalších škrtů do roku 2016 a úsporný rozpočet na rok 2013. O Řecku, které je na mezinárodní finanční pomoci závislé od roku 2010, se hovořilo už minulý týden, avšak tehdy se na uvolnění pomoci shodnout ministrům nepodařilo.

Výměnou za poskytnutí pomoci se Atény zavázaly přistoupit k řadě reforem, přičemž cílem je to, aby se Řecku podařilo dostat dluh pod hranici 120 procent jeho ročního hrubého domácího produktu. Stát by se tak mělo do roku 2020, jenže v poslední době není moc jisté, jestli je to opravdu reálné.

Právě o možnosti oddálení tohoto limitu na rok 2022 se v poslední době točí debaty v eurozóně, jenže proti se staví MMF, který prosazuje dodržení původního scénáře. "Budeme velmi konstruktivně pracovat, abychom zjistili, jestli můžeme najít řešení pro Řecko," řekla při příjezdu šéfka MMF Christine Lagardeová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK