Pražská burza smazala pondělní zisky hlavně kvůli akcím bank

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes hlavně kvůli oslabení bankovních titulů smazala pondělní zisk. Hlavní index PX ztratil 0,45 procenta na 970,16 bodu. Nejvíce posílily akcie elektrárenské firmy ČEZ a developera Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky se na velkých trzích nedařilo především bankovním titulům. "Jistou nervozitu vyvolává dnešní setkání ministrů financí zemí eurozóny kvůli další tranši pomoci Řecku. Optimismus zchladilo rozhodnutí Moody's snížit rating Francii. Pozitivní naopak zůstávají data z amerického realitního trhu," uvedl.

Pražský index opět zaostal za evropským průměrem a stejně jako na hlavních trzích se nedařilo zejména finančním titulům. Akcie Komerční banky klesly o 2,06 procenta na 3845 korun a akcie Erste Group ztratily 0,17 procenta na 526 korun.

O většinu pondělních zisků přišly poklesem o 2,18 procenta na 94,20 koruny akcie mediální skupiny CME.

Nejvíce posílily cenné papíry ČEZ, a to o půl procenta na 687,40 koruny. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes vydal předběžné opatření, které zatím ČEZ zakazuje podepsat smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Temelína. Podle ČEZ verdikt úřadu průběh tendru nezdrží.

Zisk měly opět akcie Orka, které stouply o 0,45 procenta na 65,28 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK