Akcie v USA smazaly počáteční ztráty, Hewlett-Packard klesá dál

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, ztráty ale ještě dopoledne smazaly a zpevnily. Na trh se totiž vrátili investoři, podle nichž jsou akcie po sérii poklesů opět atraktivní k nákupu. V hlubokých ztrátách ale setrvaly akcie společnosti Hewlett-Packard, které tak reagovaly na účetní nesrovnalosti ve firmě, kterou Hewlett-Packard koupil.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.802 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,1 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk v podobném rozsahu a nacházel se blízko 1388 bodů, index Nasdaq Composite ale setrvával v blízkosti 2920 bodů, kde v pondělí končil.

Hewlett-Packard šokoval finanční trhy oznámením, že ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí musel odepsat zhruba 8,8 miliardy dolarů (asi 174,5 miliardy Kč). Zjistil totiž zásadní nesrovnalosti v účetnictví britské společnosti Autonomy, kterou loni za více než 11 miliard dolarů koupil. Ze stejného důvodu má Hewlett-Packard hlubokou čtvrtletní ztrátu.

Akcie zpočátku ještě negativně reagovaly na pondělní snížení ratingu Francie, k němuž sáhla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Zdůvodnila to převážně nejistým fiskálním výhledem kvůli špatnému stavu ekonomiky.

Trh začal později růst jednak díky lepší statistice z trhu bydlení, jednak díky očekávané dohodě o uvolnění další části finanční pomoci Řecku. V Bruselu mimořádně jednají ministři financí eurozóny, kteří avizovali, že jsou ochotni najít řešení. Řecko čeká na další část záchranného úvěru a pokud jej nedostane, hrozí mu státní bankrot.

Akcie Hewlett-Packard se kolem poledne prodávaly za zhruba 11,90 USD. To byl proti pondělí propad asi o 10,6 procenta. Během dne ale ztrácely až 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK