Polská průmyslová výroba se v říjnu vrátila k růstu

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 20. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Polsku se v říjnu meziročně zvýšila o 4,6 procenta po více než pětiprocentním propadu v předchozím měsíci. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici očekávali nárůst produkce o pouhých 1,35 procenta.

Údaje podle agentury Reuters snižují tlak na další uvolňování měnové politiky polské centrální banky. "Možná je to argument proti dalšímu snížení úrokových sazeb v prosinci," uvedl analytik Pawel Radwanski ze společnosti Raiffeisen Bank.

Polská centrální banka tento měsíc poprvé za tři roky snížila úroky, aby podpořila růst domácí ekonomiky. Hlavní sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Banka navíc uvedla, že je připravena k dalšímu snižování úrokových sazeb, pokud bude pokračovat zpomalování hospodářského růstu a cenové tlaky budou omezené.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika však v letošním druhém čtvrtletí stoupla pouze o 2,4 procenta po růstu o 3,5 procenta v předchozích třech měsících. To naznačuje, že Polsko bylo zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně, jež zahrnuje některé jeho klíčové obchodní partnery.

Analytici předpokládají, že ve třetím čtvrtletí růst polského hrubého domácího produktu dále zpomalil na 1,8 procenta. Oficiální údaje o vývoji HDP v období od července do září budou zveřejněny koncem příštího týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK